Conferentie Gelijke kansen:
samen maken we impact!

22 januari 2025      |       13:00 - 17:00 uur      |        Gemeente Venlo
De inschrijvingen zijn gesloten.

Programma

13:00

Inloop

13:30

Opening

13:40

Keynote Speaker Hans Spekman

Maximale ontwikkelingskansen voor álle kinderen
In Nederland groeien honderdduizenden kinderen op in armoede. Geldzorgen thuis leiden bij kinderen tot stress, lagere schoolprestaties, minder zelfvertrouwen en een slechtere gezondheid. En uiteindelijk ook tot sociale uitsluiting en een lager inkomen als volwassene. Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds en oud-voorzitter van de PvdA, vertelt over talentontwikkeling bij kinderen die opgroeien in armoede. Deze kinderen doen het minder goed op school, en dat ligt niet aan hun verstand. Hans zal vertellen over hoe je armoede kunt signaleren, wat de effecten hiervan zijn op de ontwikkelingskansen van kinderen en hoe we generatie-overdraagbare armoede kunnen aanpakken. Zijn doel is maximale ontwikkelingskansen voor álle kinderen.

14:30

Panelgesprek

Panelgesprek tussen professionals uit het werkveld:
Bestuurder Kim Schmitz (Akkoord)
Huisarts Nanda Flos (Venlo Noord)
Kinderopvang Mark Udink (Raad van bestuur)
Supermarkteigenaar Niki Benders (Jumbo / Beej Benders)

14:50

Pauze

15:05

10 sessies

15:50

Pauze

16:05

Voorstelling Adem Theater

17:00

Afsluiting

Overzicht sessies

Wie is de spil in de wijk?

Door Nanda Flos, Huisarts in Venlo-Noord
Nanda Flos is huisarts in Venlo-Noord. Enkele jaren geleden vroeg zij zich af: ‘Hoe weten we van elkaar dat we er zijn?'. Ondanks dat het niet de taak van de huisarts is, pakte zij de spreekwoordelijke bal op en richtte de stichting ‘Samen voor Noord’ op. Inmiddels gebeurt er veel in de wijk en weten ketenpartners en wijkbewoners elkaar steeds beter te vinden.
In 2025 start een pilot met een procesbegeleider positieve gezondheid’. Volgens Nanda kan er veel in en door de wijk worden opgelost. Als we er samen maar de schouders onder zetten. Ben jij dat met haar eens?

IQ110, een bijzonder oneerlijk spel

Door Saskia Breuer van het Blariacumcollege
Ervaar de harde realiteit van kansenongelijkheid. In deze interactieve sessie speel je IQ110, een bijzonder oneerlijk spel waarin je de rol aanneemt van een basisschoolleerling met een IQ van 110. Je ontdekt hoe verschillende achtergronden en omstandigheden je kansen beïnvloeden, en hoe onrechtvaardigheid voelt. Leer de mechanismen achter ongelijkheid herkennen en ontwikkel als professional de tools om hiermee om te gaan. Durf jij deze uitdaging aan te gaan en écht het verschil te maken?

Gezinsgericht werken aan basisvaardigheden

Door Sanne Pijnenburg van Bibliotheek Venlo
Taal staat centraal als je goed mee wil komen in de maatschappij. Goede basisvaardigheden hangen samen met betere kansen op de arbeidsmarkt, een gezondere financiële situatie en een rijk sociaal netwerk. Het project 'Gezinsgericht werken aan basisvaardigheden' zet zich in om een gezamenlijk plan te ontwikkelen om de basisvaardigheden aan te pakken en de cirkel van laaggeletterdheid te doorbreken. De focus wordt verlegd van kijken naar een individu naar een gezinsgerichte benadering. Binnen het aanbod dat er al ligt, zal de verbinding en samenwerking versterkt worden. Daarbij is het van belang om de signaleringsfunctie van de poortwachters krachtiger te maken, zodat er meer gezinnen bereikt worden. Tijdens deze sessie staan we stil bij het signaleren van lage basisvaardigheden vanuit je eigen functie of rol, wat daarin nog nodig is en is er ruimte voor verdere inspiratie rondom gezinsgericht werken. Praat jij met ons mee?

Je talent inzetten voor een ander

Door talentverbinders Liek Huibers en Tasilo Pieck
In deze sessie nemen de talentverbinders Lieke Huibers en Tasilo Pieck de aanwezigen mee in hun dagelijkse praktijk. Iedereen heeft talenten en kan zijn talent inzetten voor de mensen om zich heen. Talentverbinders zetten talenten zo goed mogelijk in op plekken waar het nodig is. Zo kan iedereen bewoners in zijn eigen buurt helpen met zijn of haar talent. Het betekent veel voor een ander en het voelt goed voor jezelf. Hoe draagt jouw talent bij aan het behalen van gelijke kansen voor kinderen en jongeren?

Ogen en oren in de wijk

Door straatcoach Mohamed Karim
Mohammed Karim is een van de drie straatcoaches in de gemeente Venlo. Al vier jaar is hij actief in stadsdeel Blerick. Dagelijks fietst hij door de wijken om te kijken wat er speelt. Hij is het aanspreekpunt voor jongeren, basisscholen, Blariacumcollege, bewoners, winkeliers en ketenpartners. Door zichtbaar te zijn en het gesprek aan te gaan met jongeren en ouders probeert hij vertrouwen te winnen. Alles met het doel om jongeren die afwijkend gedrag vertonen op het rechte pad te houden. In deze sessie vertelt Mohammed over zijn werk op straat.

Standaard taalklassen in Venlo

Door Mat Custers (Gelijke kansen Venlo) en Damir Popovic (Harlekijn)
In de gemeente Venlo zijn er 14 taalklassen actief. In deze speciale klassen krijgen leerlingen extra les in de Nederlandse taal met veel aandacht voor spreken, luisteren, lezen, schrijven en woordenschat. Om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen wordt er gekeken of het aanbod gestandaardiseerd kan worden. Tijdens deze sessie staat de vraag centraal: Hoe zorg je dat taalklasleerlingen aansluiting vinden, op hun niveau, bij de reguliere groep? Tijdens deze sessie is ook Damir Popovic, taalklasleerkracht van de Harlekijn aanwezig. Hij vertelt uit eigen ervaring hoe het is om de Nederlandse taal te leren en doet een korte opdracht met de aanwezigen. Ook is er een taalklasleerling aanwezig om te vertellen over zijn ervaringen. Het belooft een interessante sessie te worden. Ben jij erbij?

Meertaligheid: brug naar gelijke kansen

Door Vital Hanssen van Pabo Venlo
Door meertaligheid een plek te geven in het onderwijs, kun je de taalvaardigheid van alle leerlingen op een hoger niveau brengen. We zien in onze regio een verscheidenheid aan talen, waaronder ook het Limburgs. Hoe kunnen we deze talen gebruiken voor taalontwikkeling in onze reguliere klassen? Welke mooie praktijkvoorbeelden zijn er al om te delen? Hierover gaat taalspecialist Vital Hanssen graag met jou in gesprek.

Sport inzetten voor het behalen van Gelijke Kansen

Door Sjoerd van der Coelen van Venlo.Fit
Het team van Venlo.Fit wil zoveel mogelijk inwoners in beweging houden en krijgen. Sporten en bewegen dragen bij aan een gezonde leefstijl. Daarnaast geeft het plezier en zorgt het voor ontmoetingen. De doelgroep 0-18 jaar is een belangrijke doelgroep voor de gemeente Venlo. Coördinator sport & bewegen Sjoerd van der Coelen legt uit wat er nu al allemaal wordt gedaan. Gezamenlijk bespreken we wat sport, bewegen en gezondheid kan betekenen voor jongeren en hoe het kan bijdragen aan het behalen van gelijke kansen.

Van stagiair naar bedrijfsleider: jongeren en kansen in onze supermarkten

Door Niki Benders van Jumbo en ‘Beej Benders’
De familie Benders heeft drie supermarkten in Venlo, gelegen in levendige buurten met veel jongeren en scholen. Dit brengt mooie kansen, zoals het bieden van werkervaring en groeimogelijkheden voor jonge medewerkers. Tegelijk zijn er uitdagingen, zoals het bewaken van gezonde keuzes en het begeleiden van jongeren in een professionele omgeving. In deze sessie benoemen we de uitdagingen en denken we samen in kansen. Denk jij mee?

Preventie met gezag: voorkomen én aanpakken van jeugdcriminaliteit

Door Julie Fleuren, regisseur Preventie met Gezag
De gemeente Venlo ontvangt subsidie om jeugdcriminaliteit terug te dringen en de aanpak te versterken. Preventie met Gezag is een veelzijdig programma dat de gelijke kansen voor jongeren in Venlo vergroot door een combinatie van preventie, signalering, herstel en waar nodig repressie. Om succesvol te zijn is een intensieve samenwerking met partners in de strafrechtketen én sociaalmaatschappelijke partners van belang. Ook worden inwoners en jongeren de komende jaren actief betrokken om jeugdcriminaliteit terug te dringen. In deze sessie vertelt Julie Fleuren over het programma ‘Preventie met Gezag’ en wat er gedaan wordt om jeugdcriminaliteit te voorkomen. Praat jij mee over hoe de aanpak verder versterkt kan worden?
Datum: woensdag 22 januari 2025
Tijdstip: 13:00 tot 17:00 uur
Locatie: 't Raodhoes Blerick, Antoniusplein 2, 5921 GV Venlo
De inschrijvingen zijn gesloten.